Jurnal românesc de călătorie

În ultimii 5 ani am început să cutreier ţara în lung şi-n lat ca să văd ce are România de oferit. Am fost o fană înrăită a geografiei României, încă de la primele ore de studiu din şcoala generală, dar mai ales după ce am reuşit să ajung în acele locuri pe care le cunoşteam doar de pe hartă.

Am scormonit printre pozele organizate în foldere şi aşa s-a născut acest jurnal de călătorie, care scoate la iveală zone frumoase ale României care merită văzute cel puţin o dată. După fiecare excursie, am ajuns la concluzia că traseele montane, zonele deluroase şi obiectivele montane (lacuri, peşteri, chei) sunt printre cele mai frumoase locuri de vizitat în România.

Ţin să îi dezamăgesc puţin pe amatorii de drumeţii lungi, fiindcă eu am parcurs doar trasee de durată şi dificultate medie (maxim 3-4 ore de urcat + coborât), asta şi pentru că nu sunt o fană a mersului cu cortul ca să pot campa la lăsarea serii. Aşadar am ţintit zone mai accesibile.

N-o să fac un top personal, ci un jurnal care urmăreşte o ordine geografică, pe urmele Carpaţilor Orientali, Meridionali şi Occidentali. Să începem!

         1. Cheile Bicazului – Lacul Roşu

Cheile Bicazului te aşteaptă cu braţele deschise (la propriu) în Munţii Hăşmaş din Carpaţii Orientali, undeva între judeţele Harghita şi Neamţ. De regulă, se pot parcurge atât cu maşina, cât şi cu piciorul, şoseaua fiind cea care separa munţii în două. Zona este ultra-populată şi toata lumea opreşte ca să fotografieze aceşti versanţi de piatră pe care aproape că îi poţi atinge. Pretty pretty!

Cheile_Bicazului2

Tot aici, chiar înainte de a intra în Chei (venind dinspre Gheorgheni), se află Lacul Roşu, alt obiectiv turistic foarte popular. Este un lac de baraj natural. L-am vizitat şi în 2007 şi în 2014, dar nu m-a mai impresionat aşa tare ultima oară. Ţin minte că în primul an am mers cu barca pe lac şi a fost o experienţă plăcută să vezi cum te înconjoara munţii de-o parte şi de alta. Însă după mine, turismul excesiv din zonă a cam umbrit frumuseţea locului, pentru că în jurul lacului nu vezi decât o mulţime de restaurante şi eşti  învăluit de mirosul nesfârşit de langoşi şi kurtos kalacs.

*Ca o scurtă paranteză cu tâlc, un cuplu de tineri m-a abordat chiar lângă lac: “Nu te supăra, ăsta e lacul de care se vorbeşte pe aici?”. Le-am răspuns sec, dar convingător că da. Şi-apoi, el zice mirat: „Păi şi ce trebuie să vedem aici?”.

Lacul_Rosu

          2. Lacul Sfânta Ana

Anul ăsta am făcut cunoştinţă cu lacul care-mi poartă numele (sau invers). E în judeţul Harghita, destul de aproape de Băile Tuşnad. Lacul Sf Ana este unic în România, căci e singurul de natură vulcanică, iar vara se pare că are temperatura potrivită pentru scăldat.  Dacă priveşti către el te simţi ca-n Grecia, dacă priveşti înapoi dai de spiritul românesc autentic – oamenii fac grătar în pădure şi pe pajişte. N-a fost chip de înotat, din cauză că pământul este acoperit de pietre şi bolovani care fac imposibilă avansarea fără să-ţi zdreleşti tălpile. Dar e frumos, poţi să stai la plajă şi să simţi briza montană!

Lacul_SfAna

 3.  Transfăgărşan – Lacul Bâlea

Transfăgărăşanul, adică drumul rutier prin Munţii Făgăraş, este deja o destinaţie ultra cunoscută pentru majoritatea turiştilor români şi chiar străini. Trebuie doar să ai o maşină care să tragă bine la deal, un şofer cu ceva experienţă şi, neapărat, să n-ai rău de înalţime. Fie că porneşti de la Barajul Vidraru sau din Cârţişoara, jud Sibiu, punctul cel mai înalt în care ajungi cu maşina este la Bâlea Lac (2040m), unde dai de o privelişte frumoasă, aer curat şi răcoros. Aici se poate campa sau se poate continua drumul la picior către Vf. Negoiu (2535m). Şi din ce-am vazut există şi o tiroliană mişto!

Transfagarasan

Lacul Bâlea, fiind un lac glaciar, este rece, rece, rece. E destul de frig în zonă, în funcţie de ora la care ajungi. Eu am fost de două ori aici, o dată nu era soare deloc şi altădată am ajuns după-amiaza, atunci când soarele apunea de cealaltă parte a munţilor. La 8 grade C temperatura, parcă aş pleca, parcă aş mai sta. Priveliştea mă ţine pe loc mereu!

Lacul_Balea

        4. Transalpina

Transalpina a devenit cel puţin la fel de populară în ultimii ani. Este cea mai înaltă şosea care străbate Munţii Parâng din Carpaţii Meridionali şi este asemănătoare Transfăgărăşanului, însă nu mă pot decide care dintre ele mi-a plăcut mai mult, dacă ar fi să fac o comparaţie. Configuraţia munţilor diferă, iar drumul nu este aşa abrupt şi circular ca pe Transfăgărăşan. Aş spune că pe Transalpina m-am simţit cu adevărat în natură (inside feeling).

Transalpina_3

        5. Parcul Naţional Retezat – Lacul Bucura

Drumeţia prin Parcul Retezat până la Lacul Bucura a fost cea mai lungă din tot ce am explorat până acum (5 ore dus întors), dar şi cea mai frumoasă. Munţii Retezat, ultimii din grupele Carpaţilor Meridionali, au o vegetaţie aparte, pădurile sunt dese şi colorate în verde smarald. Am fost îndrăgostită de peisaje, de drum, de întreaga excursie. Mersul pe marginea munţilor prin zone acoperite de arbuşti mici şi medii m-a făcut să mă simt ca în documentarele de pe Discovery. Erau zone la mare înălţime unde vegetaţia se rărea şi te pocnea un soare arzător ca în pădurile tropicale. Trecerile peste izvoare şi pârâiaşe mi-au dat de furcă şi am ajuns la destinaţie cu şosetele ude. În ultimele 15 minute de mers până la lac, am urcat pe o depresiune pitorească, însoţită de turme de oi. Superb!

Lacul Bucura, adică cel mai mare lac glaciar din România (deci mai mare ca Bâlea), a fost oaza de linişte şi prospeţime de la 2040m înălţime, pentru care am urcat cca 2 ore şi 30 minute. S-a meritat din plin şi aş mai face drumul ăsta şi altă data. Se poate campa acolo sau se poate merge mai departe către Vf Peleaga (2509m). Recomand!!!

Lacul_bucura_3

           6. Cheile Nerei

Am ajuns şi în vestul ţării, unde este frumos şi pitoresc. Cheile Nerei  sunt o zonă foarte mişto, cu multe obiective montane (cascade şi lacuri). Primul loc pe care l-am vizitat şi care m-a lăsat cu gura căscată a fost Lacul Bei sau Ochiul Beiului, cum i se mai spune. Ştiu că lumea m-a întrebat atunci pe Facebook dacă sunt în România. Se pare că răspunul este categoric da, deşi claritatea şi culoarea apei încă îmi pun şi mie semne de întrebare. Enjoy the pics!

Lacul_bei2

Apoi, am ajuns la una dintre cele mai frumoase cascade din lume (da, din lume, nu din ţară, fiindcă se poate găsi în topurile americane), Cascada Bigăr. Se află în judeţul Caraş-Severin şi  se ajunge foarte uşor cu maşina, e în apropierea şoselei. Aici e link-ul de laudă: http://www.huffingtonpost.com/2014/03/24/bigar-waterfall-photos_n_5020922.html

Cascada_Bigar

Alte obiective de vizitat în Cheile Nerei:

  • Cascada Beuşniţa – pe mine nu m-a impresionat prea mult pentru că am avut ghinionul să o prind într-o perioadă…secată :))
  • Lacul Dracului – drumul este foarte anevoios până acolo, nu am reuşit să ajungem din cauza ploilor torenţiale, mai ales că drumul e periculos, fiind acoperit cu pietriş şi pământ. Rămâne pe listă!

*Altă paranteză cu tâlc – pe drumul ăsta periculos unde tot înaintam şi derapam cu roţile prin noroi, ne-am oprit să întrebăm nişte pădurari dacă suntem pe drumul cel bun. “Încolo ajungem spre Lacul Dracului?”, am întrebat noi. Răspunsul a fost  răspicat şi clar: “Dom’le, nu ştiu, dar dacă mai mergeţi mult încolo sigur ajungeţi la dracu’”

          7. Cheile Corcoaiei

Ce mai râdeam când îi pronunţam numele! Mama a dat de cheile astea, undeva prin Gorj. Pot să spun că sunt chiar inedite ca aspect şi au o legendă în spate, cum că un balaur ar fi format craterele şi cheile, iar structura lor imita ghearele balaurului. Poveşti frumoase!  Cheile sunt scurte şi alunecoase.

Cheile_Corcoaiei

Aici se încheie prima parte a călătoriei,  în care am prezentat traseele montane pe care le-am parcurs. Urmează partea a doua, cu alte obiective interesante din România.

 

Advertisements
This entry was posted in Călătorii and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Jurnal românesc de călătorie

  1. Pingback: [InterComFilm România] Sin City: A Dame to Kill For [2014] | Radu Ștefan prezintă: Blogu' cu de toate

  2. iuliana says:

    felicitari pt plimbari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s